Der pludres på livet løs i kirken

Udgivet fre d. 30. sep 2022, kl. 09:45
Seneste nyt

Parkerede barnevogne, glade babylyde og legetøj, der svinges i luften med mere eller mindre motorisk nøjagtighed, har fundet vej til Davids Kirke. For et par måneder siden søgte en mor på barsel efter ligestillede til en legegruppe, og det kom vores præst Helena for øre, som tilbød at mødre og babyer kunne bruge kirkens lokale. Siden har gruppen været samlet hver tirsdag fra kl. 10 – 12, og alle, nye som gengangere, kan tilmelde sig fra gang til gang via den åbne Facebook-gruppe ”Forældrecafé i Davids Kirke”.

I dag kalder de sig Forældrecafé, for både mødre og fædre er selvfølgelig velkomne, understreger mødrene. For nogle af kvinderne fungerer Forældrecaféen som en mødregruppe under barsel, og for andre er det et tilbud til forældre, der fortsætter med at gå hjemme med deres barn efter barselsperioden.

”Her er det i høj grad et sted, hvor der også er noget socialt for mødrene. Vi får en kop kaffe og spiser morgenbrød, mens børnene leger. Det fungerer lidt som en mødregruppe, hvor man kan tale sammen om hvordan hverdagen går, og vi får tid til at lære hinanden lidt bedre at kende,” siger Amalie.

Både hun og andre mødre går til forskellige aktiviteter med deres børn, men når holdene slutter, så ser man måske aldrig hinanden igen. Her i Forældrecaféen er der mulighed for at opbygge noget socialt på længere sigt, fremhæver Amalie.

Line er også en af de aktive i gruppen. Hun siger:

”Vi taler meget om de ting, vi oplever i hverdagen og om vores børns udvikling. Sidste gang havde vi en lang snak om barn nummer to, og en anden mor delte hendes råd omkring barselspenge. Vi taler om meget forskelligt, og man kan mærke, at man ikke står alene med stort og småt,” siger hun.

For Tine, mor til tvillingepiger, har Forældrecafeen været et savnet tilbud.

”Jeg har slet ikke være i mødregruppe. Jeg ville gerne have været i en tvillingemødregruppe, men vi bor for langt fra hinanden. Efter jeg valgte at gå hjemme med pigerne, er det lidt det samme, at der ikke rigtig er nogle muligheder for at mødes med nogen. Jeg har talt med kommunen og de har ingen tilbud til dig og siger;”det må du selv finde ud af, du kan tage på legepladsen”, men det kan jeg jo ikke gøre til vinter. Så der er ikke rigtig nogle tilbud, og derfor er det en unik mulighed at komme her.”

Det frie valg som hjemmepasser

En pige på 19 måneder, Søs, er den ældste i legegruppen den dag. Hun har travlt med at gå på opdagelse i alt det forskellige legetøj. Hendes mor Helle har gået hjemme de seneste fire år for at passe storebror Rane og nu Søs, og Helle er det man på nydansk kalder en hjemmepasser. Også for Helle har Forældrecaféen et bredere perspektiv.

”Mødregrupper slutter jo typisk, når mødrene skal begynde på arbejde, og det er der, hvor der opstår et kæmpe hul. For vi er flere og flere, der vælger at passe vores børn selv, og der er ikke ret mange tilbud til os. Lige så snart børnene fylder et år, så er der meget få tilbud, og så kan man faktisk godt blive lidt ensom. Så da jeg så tilbuddet om det her, var jeg bare ligeglad med aldersgruppen – det var bare ja tak. Det har været savnet,” siger Helle.

Både for hende og fra andre, hun kender, er rollen som hjemmegående mor et meget bevidst fravalg af institutionalisering og hamsterhjul - og et tilvalg af familien og omsorg. Her synes hun helt klart, at kirkerne kunne spille en aktiv rolle med tilbud til dem, der vælger at støtte deres familier.

”Man savner nogle steder at være og blive set som en gruppe, der har truffet det her valg.

Jeg har været hjemme med mine børn så længe og begynder at se mere og mere, hvordan strukturerne modarbejder de valg, vi tager. Der er mange, også unge og sårbare kvinder, der står foran de her valg, og så bliver de mødt af; ”det kan godt være at dit barn græder, når du afleverer, men det går over. Bare gå - han skal nok holde op med at græde”. Og moren har ikke lyst, men hun tør ikke andet – for det er det, man gør.

Der synes jeg, vi mangler nogen, der fortæller om, at der er faktisk andre muligheder. Vi er i gang med at bryde nogle normer, og det synes jeg, at der skal være plads til. Så bliver man mødt med at feministernes synes, vi ødelægger deres kampe, og hvad med arbejdsmarkedet og alt muligt, men på den lange bane mener jeg, at vi gør samfundet en stor tjeneste ved at passe vores børn selv i nogle år.”

Og nej, Helle skal ikke gå hjemme for evigt. Da hun valgte at blive hjemme hos børnene, solgte hun sin andel i en konsulentvirksomhed og føler, at det er et privilegium at hun en dag skal starte på en frisk. I dag er det hendes mand der tjener penge til familielivet.

”Så jeg ved godt, at jeg er privilegeret. Man skal jo have råd til at træffe det valg.”

Tilmelding til Forældrecafé foregår via Facebook-gruppen Forældrecafé i Davids Kirke. Det koster 20 kroner per gang for kaffe og morgenbrød.

På Facebook kan man finde flere grupper for hjemmepassere.